Kyckling á la Jackie

En helt enkel och kryddig maträtt som de flesta känner till. Kycklingfilé med ris och currysås.

Till 2 personer

Indigrienser:
2st Kycklingsfiléer
3-4dl Ris
1dl Mjöl
1 Kycklingbuljong (Tips! helst tärning, bättre samk tycker jag)
eller 1/2 dl flytande Kycklingbuljong
1 1/2dl matlagnings Grädde
1dl steksmör eller margarin
1 msk olja
Kryddor: (Tips! Jag brukar vara rätt generös med kryddor och häver oftast på efter ögonmått. Därför får ni själva bestämma mängden- starkhetsgraden)
Curry
Paprikakrydda
Peppar
Salt
Chilipulver


1. Börja med att koka riset.
Jag brukar ta 1,5 dl ris per person. (Tips! Men ska en karl vara med vid bordet eller en väldigt hungrig person så snåla inte. Matlådor är ju inte fel, sen kan ju ris också stå i kylen tills middagen imorgon)
Häll i dubbel och lite till (i detta fall ungefär 2dl till)  av så mycket vatten som du ska ha i ris. Så till 3-4 dl ris kokar jag upp 8dl-10dl vatten. Salta sparsamt. (Tips! Lägg gärna på lock när vattnet kokar upp så går det fortare och spara dessutom på energin) När vattnet kokar häller du i riset. (Tips! Rör inte om för mycket i riset då klumpar det) Rör dock om efter ett tag så att riset inte fastnar i botten och häll i 1msk olja. (Tips! Oljan hjälper till så att riset inte klumpar)

2. Krydda och tillaga filéerna.
Det finns olika sätt att tillaga kycklingfileérna. Steka. Panera och steka. Ungsbaka. Fritera- you name it! Alla lika goda. (Tips! Gör man den här rätten ofta gäller det ju att variera. Alla sätten är lika goda) (Tips! Ungsbaka är minst kladdigt och smidigast)  Klydda dina fileér rikligt med peppar, paprika, chilipulver, curry och salt så att de är täckta av en röd-gul yta. Var väldigt sparsam med saltet. (Tips! Visste du att curry inte är en "ren" krydda? Nej, curry innehåller olika indigrienser, bl a salt- därav - var sparsam med salt!") För att klycklingen inte ska bli torr, snåla inte med steksmöret eller margarinet.
Jag väljer oftast att steka dem. Det gör man med ordentlig värme. Gör gärna snitt i fileérna och kika ifall de är färdig efter en stund. Är de rosa och vatten kommer ur de, är de självfallet inte klara. Stek lite till tills köttet blir vitt.
Ska du däremot ungsbaka kycklingen, ställ inte ugnen på mer än 175C.
Vid panering, dela fileérna på sidan, doppa i 1-2 vispade ägg, sedan i ströbröd och släng i stekpannan.

3. Tillred curry gräddsåsen.
Gräddsåser är det lättaste såser som finns att göra. (Tips! Jag använder mig av fet matlagningsgrädde samt vitt mjöl. Med det finns ju hälsosammare alternativ att välja. Du väljer själv) Börja med själva redningen. Kallt vatten och mjöl. Vispa tills det inte finns några klumpar kvar. Släng i buljon och låt den smälta samtidigt som du kokar upp vattnet. (Tips! Ha inte på för hög värme. Bränner du mjöl-vatten blandningen och buljongen kommer hela såsen smaka bränt) Krydda efter egen smak med mycket curry, paprika och chilipulver. Såsen ska i slutenden bli gul.


(Tips! För att få "ris-piffarna" på bilden behöver riset fortfarande vara lite blött. Du trycker helt enkelt bara ner det i en passande form, ett glas, decilitermått eller dylikt, vänder upp och ner på det på tallrikarna och lyfter försiktigt bort formen. Voila!)


Postat av: Sandra

söt blogg

2009-04-05 @ 01:27:13
URL: http://snuttaan.blogg.se/

Kommentera:

Vad heter du då vännen?:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

Blogg?:

<3 Nå, vad har du på hjärtat? <3 :

Trackback